PROGRAM KNJIŽEVNIH REZIDENCIJA

ODISEJEVO UTOČIŠTE (ULYSSES' SHELTER)

Projekt Ulysses' Shelter: building writers-in-residence network organizira književne rezidencije za mlade pisce, prevoditelje, urednike i druge sudionike u umjetničkom procesu stvaranja književnih djela. Projekt je započeo krajem 2018. godine na tri lokacije – u Ljubljani, u Larissi i na otoku Mljetu, u organizaciji izdavačke kuće Sandorf iz Zagreba, a partneri na projektu su Društvo slovenskih pisateljev (DSP) iz Ljubljane i izdavačka kuća Thraka iz Larisse. Svaki rezident će od prosinca 2018. do listopada 2019. provesti po tri tjedna na svakoj od lokacija, a ideja projekta je u budućnosti postupno proširiti mrežu partnera na druge mediteranske zemlje, približiti mediteranske otoke umjetnicima iz cijelog svijeta i otkriti im kreativni potencijal tih prostora. Tovar.hr glavno je sredstvo informiranja o projektu Ulysses' Shelter – o rezidentima i njihovim radovima te o događanjima u sklopu projekta (čitanjima, radionicama, konferencijama i druženjima s rezidentima). U sklopu svake rezidencije gosti na stranici Tovar.hr objavljuju umjetničke tekstove putem kojih zainteresirana javnost može pratiti njihovo putovanje kroz lokacije uključene u projekt.

Objavljena imena srpskih rezidenata za 2020. godinu

Upoznajte srpske pisce izabrane za sudjelovanje u rezidencijalnom programu 2020. godine u sklopu projekta Odisejevo utočište 2, čiji je cilj stvoriti mrežu rezidencija namijenjenu mladim piscima proze i/ili poezije i književnim prevoditeljima.

 

Danilo Lučić rođen je u Beogradu 1984. godine. Diplomirao je studij srpskog jezika i književnosti na Filološkom fakultetu u Beogradu, gdje je i magistrirao. Objavio je dvije zbirke poezije: Beleške o mekom tkivu (Bilješke o mekom tkivu; 2013.) i Šrapneli (2017.). Piše članke i eseje za nekoliko regionalnih tiskanih i digitalnih medija. Bio je jedan od organizatora ARGH! večeri poezije, kao i urednik u izdavačkoj kući Kontrast. Živi i radi u Beogradu.

Maša Seničić (1990.) je pjesnikinja, scenaristica i novinarka. Diplomirala je na Fakultetu dramskih umjetnosti u Beogradu (prvostupnička diploma i magisterij), a trenutno se kao doktorand (FDU, Beograd) bavi teorijskim i umjetničkim istraživanjem u području filmske i medijske teorije.

Seničić je sudjelovala u brojnim lokalnim i međunarodnim projektima, prvenstveno vezanim uz film (kao autorica i suradnica), ali i kazalište te na radiju. Osvojila je Nagradu Mladi Dis 2015. godine za svoj neobjavljeni rukopis prve zbrike poezije „Okean“ („Ocean“). Njezina su književna djela objavljena u brojnim regionalnim časopisima (Poezija, Polja, Letopis Matice srpske, Zent, Prosvjeta, Dometi), antologijama (Rukopisi, Dostojno jest, Ovo nije dom, Čiji grad?) i online časopisima (Agon, Eckermann, Libela, Strane, Kritična masa…). Njezina je druga zbirka poezije „Povremena poput vikend-naselja“ dobila nagradu na festivalu „Trgni se! Poezija!“ te je bila objavljena u izdanju Trećeg Trga 2019. godine. Sudjelovala je u nekoliko međunarodnih projekata i interdisciplinarnim radionicama (uključujući „Wasting Time on the Internet“ Kennetha Goldsmitha i „The Smell of Internet Poetry“ Jake Železnikar). Trenutno radi na nekoliko nezavisnih publikacija koje istražuju granice tiskanog i digitalnog teksta i materijala.

Maša Seničić trenutno radi na fakultetu kao znanstvena novakinja (Povijest filma, Filmska teorija), kao stvarateljica sadržaja, spisateljica, novinarka i glavna urednica online časopisa Before/After te kao urednica kulture za časopis MILICA.

Nataša Srdić (rođena Miljković) rođena je u Smederevu u Srbiji 1984. godine. Diplomirala je engleski jezik i književnost na Filološkom fakultetu Sveučilišta u Beogradu, gdje je obranila doktorat Znanstvena i umjetnička istina u djelima Johna Banvilla. Bavi se književnim prevođenjem sa srpskog na engleski i obrnuto. Do sada je prevela više od deset knjiga. Uz to, vodi radionice o književnom prevođenju u Beogradu. Živi u Kikindi s mužem i kćeri.


Impresum

Sandorf - izdavač osnovan u Zagrebu 2008., objavljuje domaću i stranu književnost i knjige iz širokog područja humanistike.

Centar za istraživanje i promicanje urbane kulture (CIP) neprofitna je udruga koja postoiji već dvadeset godina. Osnovana 1998., djeluje u područjima kulture i umjetnosti, urbanizma te mobilnosti mladih i socijalnog dijaloga.

Glavni urednik: Ivan Sršen
Izvršna urednica: Jana Smrekar
Redakcija: Matko Abramić
Thanos Gogos
Sena Zereyak

Grafički urednik: Nikša Eršek
Održavanje: Nabukodonozor d.o.o.

Partneri na projektu:
Društvo slovenskih pisateljev (Lubljana, Slovenija) - https://www.drustvo-dsp.si/en/home/
Izdavačka kuća Thraka (Larrisa, Grčka) - http://www.thraca.gr/
Udruženje Krokodil (Beograd, Srbija) - http://www.krokodil.rs/

Lietarture Across Frontiers (Aberystwyth, Wales, UK)

Elektronički časopis Tovar.hr izlazi tri puta godišnje. Godina postavljanja prvog broja publikacije na mrežu: 2018. 

Address

Severinska 30, 10110 Zagreb, Hrvatska

Call Us

+ 385 (0)1 789 8457