PROGRAM KNJIŽEVNIH REZIDENCIJA

ODISEJEVO UTOČIŠTE (ULYSSES' SHELTER)

Projekt Ulysses' Shelter: building writers-in-residence network organizira književne rezidencije za mlade pisce, prevoditelje, urednike i druge sudionike u umjetničkom procesu stvaranja književnih djela. Projekt je započeo krajem 2018. godine na tri lokacije – u Ljubljani, u Larissi i na otoku Mljetu, u organizaciji izdavačke kuće Sandorf iz Zagreba, a partneri na projektu su Društvo slovenskih pisateljev (DSP) iz Ljubljane i izdavačka kuća Thraka iz Larisse. Svaki rezident će od prosinca 2018. do listopada 2019. provesti po tri tjedna na svakoj od lokacija, a ideja projekta je u budućnosti postupno proširiti mrežu partnera na druge mediteranske zemlje, približiti mediteranske otoke umjetnicima iz cijelog svijeta i otkriti im kreativni potencijal tih prostora. Tovar.hr glavno je sredstvo informiranja o projektu Ulysses' Shelter – o rezidentima i njihovim radovima te o događanjima u sklopu projekta (čitanjima, radionicama, konferencijama i druženjima s rezidentima). U sklopu svake rezidencije gosti na stranici Tovar.hr objavljuju umjetničke tekstove putem kojih zainteresirana javnost može pratiti njihovo putovanje kroz lokacije uključene u projekt.

Objavljena imena grčkih rezidenata za 2020. godinu

Upoznajte grčke kandidate odabrane za sudjelovanje u rezidencijalnom programu u sklopu projekta Odisejevo utočište 2 2020. godine. Cilj projekta je stvoriti mrežu rezidencija namijenjenu mladim piscima proze i/ili poezije i književnim prevoditeljima.

 

Dimitris Karakitsos rođen je 1979. godine u Volosu u prefekturi Magnezija u Grčkoj. Studirao je na Poslovnoj i ekonomskoj školi u Larissi. Njegovu prvu knjigu, zbirku poezije „Mačke pjesnika D. I. Antonioua“, objavila je izdavačka kuća To Rodakio u Ateni (2012.). Tri godine kasnije Karakitsos je objavio zbirku kratkih priča „Venusberg“ u izdanju Antipodesa. U svojoj trećoj  knjizi „Strongmen“, objavljenoj 2016. u izdanju Potamosa, opisuje grčke hrvače  i snagatore aktivne između 1900. i 1939.  Zbirka kratkih priča „Vartholomaios Olivie“ bila je u užem izboru za književnu nagradu grčkog književnog časopisa „O Anagnostis“ 2018.. Peta Karakitsosova knjiga „Zacharias Scrip“ je satira. Uz to, njegove su pjesme i kratke priče objavljene u nekoliko književnih časopisa („Thraka“, „Neo Planodion“).
 

Marilena Papaioannou rođena je 1982. godine u Ateni gdje je i odrasla. Studirala je molekularnu biologiju i genetiku u Aleksandropoliju, a završni je rad napisala u Ženevi.  Potom je radila kao istraživačica u New Yorku do 2013. kada se vratila u Grčku, gdje uređuje i prevodi udžbenike iz biologije, popularno-znanstvene knjige i znanstvene članke.

Njezin prvi roman „Nikitas Delta“ , objavljen 2013. godine u izdanju Estia Bookstore, nominiran je za Državnu nagradu za autora debitanta i nagradu časopisa Anagnostis, također za debitanta. Papaioannou je osvojila Nagradu Klepsidra/Enastron književnog časopisa „Klepsidra“ za najboljeg mladog autora, zajedno s Yannisom Asterisom.

Godine 2016. objavila je svoju drugu knjigu, novelu „Kateveni o Kamouzas stous fournous“, koja je bila nominirana za nagradu časopisa Anagnostis za najbolju novelu 2017.  i za nagradu Klepsidra za najboljeg mladog autora iste godine.

Trenutno traži izdavača za svoju treću knjigu, roman „To nou sou ston Meli“, dok skuplja materijale za sljedeće djelo.

Piše kratke članke za časopis Yustra u kojima objašnjava osnovne biološke fenomene.

 

Thomas Tsalapatis rođen je u Ateni 1984. godine. Studirao je kazališnu umjetnost na Sveučilištu u Ateni. Njegova prva zbirka „Daybreak is Slaughter, Mr. Krak“ („Svitanje je klanje, gospodine Krak“) osvojila je Nacionalnu pjesničku nagradu 2012. godine. Njegova druga zbirka „Alba“ objavljena je 2015. godine, a 2017. objavljena je na francuskom u prijevodu Nicole Chaperon i izdanju Desmosa. Godine 2016. napisao je „Encore“, predstavu koja je postavljena u Kazalištu Attis u Ateni u režiji Theodorosa Terzopoulosa. Scenarij i pjesme nastupa objavljene su godinu kasnije u izdanju Mov Skiourosa pod naslovom „Pnigmos“. Godine 2018. objavljena je njegova treća zbrika poezije „Geographies of the Fritzs and the Langs“ („Geografije Fritzova i Langova“).

Godine 2018. osvojio je prvo mjesto u kategoriji Poezije u natjecanju „Premio InediTO-Colline di Torino“ za zbirku poezije „Περιστατικά“ (Peristatica; Incidenti). Iste je godine njegova predstava „Monica Vitti Remembers No More“ („Monica Vitti više se ne sjeća“) postavljena u Maison de la Poésie (Kuća poezije) u Parizu kao scensko čitanje, u režiji Laurenca Campeta i prijevodu Clio Mavroeidakos. Predstava je postavljena u Ateni 2019. i objavljena iste godine u izdanju Mov Skiourosa.

Piše članke za novine, časopise i web-časopise od 2008. godine. Trenutno radi kao kolumnist u subotnjem izdanju «Εφημερίδα των Συντακτών» (Efimerida ton Syntacton) i nedjeljnom izdanju «Εποχή» (Epohi).

Nekoliko je njegovih pjesama prevedeno na engleski, francuski, španjolski, talijanski i arapski te uključeno u više od osam antologija.

Preveo je i objavio poeziju W.B. Yeatsa i W.H. Audena. Njegovi se radovi mogu naći na Groucho Marxism: http://tsalapatis.blogspot.com.


Impresum

Sandorf - izdavač osnovan u Zagrebu 2008., objavljuje domaću i stranu književnost i knjige iz širokog područja humanistike.

Centar za istraživanje i promicanje urbane kulture (CIP) neprofitna je udruga koja postoiji već dvadeset godina. Osnovana 1998., djeluje u područjima kulture i umjetnosti, urbanizma te mobilnosti mladih i socijalnog dijaloga.

Glavni urednik: Ivan Sršen
Izvršna urednica: Jana Smrekar
Redakcija: Matko Abramić
Thanos Gogos
Sena Zereyak

Grafički urednik: Nikša Eršek
Održavanje: Nabukodonozor d.o.o.

Partneri na projektu:
Društvo slovenskih pisateljev (Lubljana, Slovenija) - https://www.drustvo-dsp.si/en/home/
Izdavačka kuća Thraka (Larrisa, Grčka) - http://www.thraca.gr/
Udruženje Krokodil (Beograd, Srbija) - http://www.krokodil.rs/

Lietarture Across Frontiers (Aberystwyth, Wales, UK)

Elektronički časopis Tovar.hr izlazi tri puta godišnje. Godina postavljanja prvog broja publikacije na mrežu: 2018. 

Address

Severinska 30, 10110 Zagreb, Hrvatska

Call Us

+ 385 (0)1 789 8457