PROGRAM KNJIŽEVNIH REZIDENCIJA

ODISEJEVO UTOČIŠTE (ULYSSES' SHELTER)

Projekt Ulysses' Shelter: building writers-in-residence network organizira književne rezidencije za mlade pisce, prevoditelje, urednike i druge sudionike u umjetničkom procesu stvaranja književnih djela. Projekt je započeo krajem 2018. godine na tri lokacije – u Ljubljani, u Larissi i na otoku Mljetu, u organizaciji izdavačke kuće Sandorf iz Zagreba, a partneri na projektu su Društvo slovenskih pisateljev (DSP) iz Ljubljane i izdavačka kuća Thraka iz Larisse. Svaki rezident će od prosinca 2018. do listopada 2019. provesti po tri tjedna na svakoj od lokacija, a ideja projekta je u budućnosti postupno proširiti mrežu partnera na druge mediteranske zemlje, približiti mediteranske otoke umjetnicima iz cijelog svijeta i otkriti im kreativni potencijal tih prostora. Tovar.hr glavno je sredstvo informiranja o projektu Ulysses' Shelter – o rezidentima i njihovim radovima te o događanjima u sklopu projekta (čitanjima, radionicama, konferencijama i druženjima s rezidentima). U sklopu svake rezidencije gosti na stranici Tovar.hr objavljuju umjetničke tekstove putem kojih zainteresirana javnost može pratiti njihovo putovanje kroz lokacije uključene u projekt.

Objavljena imena velških rezidenata odabranih za Odisejevo utočište 2020.

U sklopu javnog poziva za sudjelovanje u rezidencijalnom programu 2020. godine odabrano je četvero kandidata iz Walesa. Komisiju su sačinjavale Sally Baker, bivša voditeljica Wales PEN Cymrua i Velškog državnog centra za pisanje Tŷ Newydd, Alexandra Büchler, voditeljica Literature Across Frontiers, te Sioned Puw Rowlands, urednica velškog kulturnog časopisa O’r Pedwar Gwynt. Kandidati iz država-partnerica odabrani su za posjet Walesu za dvotjedne rezidencije tijekom 2020. godine. Sljedeći će kandidati iz Walesa otići na dvije rezidencije u državama-partnericama tijekom 2020.:

 

Eluned Gramich (1989.) je njemačko-velška spisateljica i prevoditeljica. Živjela je u Japanu i Njemačkoj nekoliko godina, a potom se vratila u Wales kako bi odradila doktorski studij iz Kreativnog pisanja na Sveučilištu u Aberystwythu. Njezini memoari o Hokkaidu, Woman Who Brings the Rain (Žena koja donosi kišu), osvojili su New Welsh Writing Awards, ušli u uži izbor za Wales Book of the Year Award i odabrani su za međunarodnu promociju Wales Literature Exchange 2016. godine. Njezine su priče objavljene u brojnim časopisima i antologijama, uključujući Rarebit: New Welsh Fiction (Parthian, 2014.), New Welsh Short Stories (Seren, 2015.) i antologiju mladih velških i europskih autora Zero Hours on the Boulevard: Tales of Independence and Belonging (Parthian, 2019.). Njezina su publicistička djela na engleskom jeziku objavljena u Wales Arts Review, New Welsh Review i World Literature Online, dok su joj djela na velškom objavljena u Pedwar o’r Gwynt. Njezin prijevod zbirke kratkih priča švicarske autorice Monique Schwitter objavljen je pod naslovom Goldfish Memory (Sjećanje zlatne ribice) (Parthian, 2015.). Ovaj će joj projekt omogućiti proučavnje/istraživanje kompleksnosti europskih kulturnih i lingvističkih identiteta u Sloveniji gdje će pohađati svoju prvu rezidenciju u Ljubljani u svibnju 2020.

Steven Hitchins je pjesnik iz južnovelškog grada Rhondda Cynon Taf, koji je diplomirao Engleski jezik i Kreativno pisanje te magistrirao i doktorirao na Sveučilištu u Aberystwythu. Njegovo iskustvo nastavnika engleskog jezika i književnosti oblikovalo je osnovu za suradničke aspekte njegove poezije. Kao pjesnik fokusiran na određeno područje, maštovito promatra i radi s povijesnim, geološkim i lingvističkim procesima svog okruženja. Njegova je poezija opširno objavljena u publikacijama poput The Literary Pocket Books, Poetry Wales, Fire, Chimera. Surađivao je s drugim velškim pjesnicima i umjetnicima na brojnim projektima. Za vrijeme svog boravka u rezidencijama, pisat će poeziju temeljenu na lokaciji i osjetilnim doživljajima hodanja i proučavanja okoline kako bi stvorio tekstualni prostor pojačane svijesti. Sama će poezija uključivati multimedijske snimke područja koje prolaze algoritamske preobrazbe kako bi se ispitale ideje o mjestu i ritmovima rutine, kao i kolaž i performans. Također, namjerava surađivati s drugim piscima i lokalnim stanovnicima jer inspiraciju crpi iz detalja i glasova svakodnevnog života. Njegova će prva rezidencija biti na Mljetu (Hrvatska) u travnju 2020.

Lloyd Markham (1998.) rođen je u Johannesburgu u Južnoafričkoj Republici, a djetinjstvo je proveo u Zimbabveu, te se preselio i smjestio u Bridgendu u južnom Walesu gdje i dalje živi. Diplomirao je Kreativno pisanje na Sveučilištu u Glamorganu (sada Sveučilište Južnog Walesa), te je stekao magisterij iz filozofije. Njegov je prvi roman Bad Ideas / Chemicals (Loše ideje / kemikalije) (Parthian Books, 2017.) osvojio Betty Trask Award, ušao u uži krug za nagradu Wales Book of the Year te ga je Wales Literature Exchange odabrao za međunarodnu promociju. Njegova kratka priča ‘Mercy’ ('Milost') uključena je u antologiju mladih velških i europskih autora Zero Hours on the Boulevard: Tales of Independence and Belonging (Parthian Books, 2019.). Godine 2019. dobio je potporu udruge Literature Wales za rad na drugoj knjizi, s privremenim nazivom Fox Bites (Lisičji ugrizi). Tijekom svog boravka radit će na zbirci kratkih priča koje pripadaju žanrovima znanstvene fantastike i magičnog realizma na teme rada, pripadanja i promjena okoliša. Prva od dvije rezidencije koju će pohađati bit će u Ljubljani (Sloveniji) u ožujku 2020.

Elan Grug Muse (1993.) je pjesnikinja, urednica, izvođačica i istraživačica iz Nantlle Valley u sjevernom Walesu koja piše na velškom jeziku. Studirala je politologiju na Sveučilištu u Nottinghamu i u Češkoj. Jedna je od urednica i osnivačica književnog časopisa Y Stamp. Njezinu je prvu zbirku poezije Ar Ddisberod (Barddas, 2017.) pratila je objava pamfleta Llanw + Gorwel (annibynnol, 2019.). Njezina su djela objavljena u publikacijama na velškom i engleskom jeziku poput O’r Pedwar Gwynt, Poetry Wales, Panorama: the journal of intelligent travel, te u antologijama kao što su When they start to love you as a machine you should run (New River Press, 2019.), Cheval 11 (Parthian, 2018.) and Cyfrol Gŵyl y Ferch (Gŵyl y Ferch, 2019.). Radi s brojnim umjetničkim formama – prozom, poezijom i performansom – između ostalih. Trenutno radi na doktoratu o velškim putopisima napisanim o Latinskoj Americi, koji financira AHRC Centre for Doctoral Training in Celtic Studies. Za vrijeme svog boravka u rezidencijama radit će na nizu književnih eseja i vinjeta o prirodi promatranja i promatranog u fotografiji, s fokusom na mjesto. Njezina će prva rezidencija biti na otoku Mljetu (Hrvatska) u ožujku 2020.

 

 

Projekt Odisejevo utočište pokrenut je 2017. godine s ciljem stvaranja rezidencijalne mreže namijenjene mladim piscima proze i/ili poezije i književnim prevoditeljima. Odisejevo utočište je i u svojoj drugoj fazi sufinancirano programom EU Kreativna Europa, a projekt koordinira hrvatska izdavačka kuća i književna agencija Sandorf zajedno s četiri partnera: Literature Across Frontiers i Wales Literature Exchange iz Walesa, Krokodilom iz Srbije, Thrakom iz Grčke te Društvom slovenskih pisaca iz Slovenije.

 

Odabrani kandidati iz partnerskih organizacija su:

Sandorf, Hrvatska: Maja Klarić, Maja Ručević, Dino Pešut

Thraka, Grčka: Dimitris Karakitsos, Marilena Papaioanou, Thomas Tsalapatis

Društvo slovenskih pisaca, Slovenija: Dejan Koban, Davorin Lenko, Katja Zakrajšek

Krokodil, Srbija: Danilo Lučić, Maša Seničić, Nataša Srdić

 

Idući je javni poziv planiran za jesen 2020. godine kada će biti birani kandidati za sudjelovanje u rezidencijalnom programu za 2021. godinu.


Impresum

Sandorf - izdavač osnovan u Zagrebu 2008., objavljuje domaću i stranu književnost i knjige iz širokog područja humanistike.

Centar za istraživanje i promicanje urbane kulture (CIP) neprofitna je udruga koja postoiji već dvadeset godina. Osnovana 1998., djeluje u područjima kulture i umjetnosti, urbanizma te mobilnosti mladih i socijalnog dijaloga.

Glavni urednik: Ivan Sršen
Izvršna urednica: Jana Smrekar
Redakcija: Matko Abramić
Thanos Gogos
Sena Zereyak

Grafički urednik: Nikša Eršek
Održavanje: Nabukodonozor d.o.o.

Partneri na projektu:
Društvo slovenskih pisateljev (Lubljana, Slovenija) - https://www.drustvo-dsp.si/en/home/
Izdavačka kuća Thraka (Larrisa, Grčka) - http://www.thraca.gr/
Udruženje Krokodil (Beograd, Srbija) - http://www.krokodil.rs/

Lietarture Across Frontiers (Aberystwyth, Wales, UK)

Elektronički časopis Tovar.hr izlazi tri puta godišnje. Godina postavljanja prvog broja publikacije na mrežu: 2018. 

Address

Severinska 30, 10110 Zagreb, Hrvatska

Call Us

+ 385 (0)1 789 8457