PROGRAM KNJIŽEVNIH REZIDENCIJA

ODISEJEVO UTOČIŠTE (ULYSSES' SHELTER)

Projekt Ulysses' Shelter: building writers-in-residence network organizira književne rezidencije za mlade pisce, prevoditelje, urednike i druge sudionike u umjetničkom procesu stvaranja književnih djela. Projekt je započeo krajem 2018. godine na tri lokacije – u Ljubljani, u Larissi i na otoku Mljetu, u organizaciji izdavačke kuće Sandorf iz Zagreba, a partneri na projektu su Društvo slovenskih pisateljev (DSP) iz Ljubljane i izdavačka kuća Thraka iz Larisse. Svaki rezident će od prosinca 2018. do listopada 2019. provesti po tri tjedna na svakoj od lokacija, a ideja projekta je u budućnosti postupno proširiti mrežu partnera na druge mediteranske zemlje, približiti mediteranske otoke umjetnicima iz cijelog svijeta i otkriti im kreativni potencijal tih prostora. Tovar.hr glavno je sredstvo informiranja o projektu Ulysses' Shelter – o rezidentima i njihovim radovima te o događanjima u sklopu projekta (čitanjima, radionicama, konferencijama i druženjima s rezidentima). U sklopu svake rezidencije gosti na stranici Tovar.hr objavljuju umjetničke tekstove putem kojih zainteresirana javnost može pratiti njihovo putovanje kroz lokacije uključene u projekt.

Službeno otvorenje 2. ciklusa projekta Odisejevo utočište

U nedjelju, 2. veljače u 17 sati, u Domu kulture u Babinom Polju na Mljetu (adresa Zabrežje 47), održat će se konferencija povodom službenog otvorenja 2. ciklusa projekta Odisejevo utočište (Ulysses' Shelter), europske mreže književnih rezidencija za mlade književne autore i autorice.

Odisejevo utočište druga je faza projekta sufinanciranog programom Europske unije Kreativna Europa usmjerena na razvoj mreže književnih rezidencija diljem Europe i prvenstveno namijenjena mladim piscima proze i/ili poezije i književnim prevoditeljima. U projekt koji vodi hrvatska izdavačka kuća i književna agencija Sandorf uključena su četiri partnera: Literature Across Frontiers i Wales Literature Exchange iz Walesa, Krokodil iz Beograda (Srbija), Thraka iz Larisse (Grčka), te Društvo slovenskih pisaca iz Ljubljane (Slovenija). Logo projekta – magarac koji nosi knjigu – odnosi se na u prošlosti najčešće korištenu metodu transporta na hrvatskom otoku Mljetu na kojem je projekt počeo.

Književne rezidencije odvijat će se na Mljetu (Hrvatska), u Ljubljani (Slovenija), u Larissi (Grčka), u Beogradu (Srbija) te na nekoliko lokacija u Walesu. Program će omogućiti mladim piscima i prevoditeljima da rade, nastupaju i predstave se unutar dva od ovih pet različitih društvenih i kulturnih konteksta. Rezidencije će biti obogaćene popratnim programom s fokusom na različite književne aktivnosti namijenjene ciljanim lokalnim skupinama. Tema prve godine projekta Odisejevo utočište, povezana s razvojem Međunarodne knjižnice poezije u sklopu rezidencije na Mljetu, jest Knjižnica. Rezidenti će promišljati o knjižnici kao jednom od najvažnijih simbola i spomenika mira i razumijevanja među ljudima prilaganjem pisanog djela ili prijevoda na ovu temu. U sklopu otvaranja druge faze projekta službeno će biti odaslan i poziv i za donaciju pjesničkih zbirki i antologija na svim svjetskim jezicima kao prilog Međunarodnoj knjižnici poezije.

 

Hrvatski predstavnici u ovogodišnjem projektu koji će sudjelovati u razmjeni pisaca, pjesnika i prevoditelja su Maja Klarić, Dino Pešut i Maja Ručević. Autori koji su odabrali mljetsku rezidenciju u mjestu Pomena velški su pisci Elan Grug Muse, Steven Hitchins i Eluned Gramich, srpski pisci i pjesnici Danilo Lucić i Maša Senečić te grčki pisci i pjesnici Dimitrios Karakitsos i Thomas Tsalapatis.

 

Projekt će u nedjelju u Babinom Polju predstaviti:

Prvi ovogodišnji gosti rezidencije u Pomeni, grčki književnici Thomas Tsalapatis i Dimitrios Karakitsos, predstavnici partnera na projektu: Cari Lake (Literature Across Frontiers, Wales), Nataša Čebular i Maja Kavzar Hudej (Društvo slovenskih pisateljev), Thanos Gogos (izdavačka kuća Thraka, Grčka), Milica Joksimović (Krokodil, Srbija), Ivan Sršen i Matko Abramić (Sandorf, Hrvatska), te pjesnikinja Marija Dejanović i spisateljica Staša Aras (Art radionica Lazareti).

Projekt su podržali program Kreativna Europa Europske unije, Ministarstvo kulture Republike Hrvatske, Dubrovačko-neretvanska županija, Nacionalni park Mljet  i Općina Mljet.

Pozivamo vas da nam se pridružite, upoznate nove pisce koji dolaze na Mljet i saznate o ovogodišnjem programu književne rezidencije Odisejevo utočište!


Impresum

Sandorf - izdavač osnovan u Zagrebu 2008., objavljuje domaću i stranu književnost i knjige iz širokog područja humanistike.

Centar za istraživanje i promicanje urbane kulture (CIP) neprofitna je udruga koja postoiji već dvadeset godina. Osnovana 1998., djeluje u područjima kulture i umjetnosti, urbanizma te mobilnosti mladih i socijalnog dijaloga.

Glavni urednik: Ivan Sršen
Izvršna urednica: Jana Smrekar
Redakcija: Matko Abramić
Thanos Gogos
Sena Zereyak

Grafički urednik: Nikša Eršek
Održavanje: Nabukodonozor d.o.o.

Partneri na projektu:
Društvo slovenskih pisateljev (Lubljana, Slovenija) - https://www.drustvo-dsp.si/en/home/
Izdavačka kuća Thraka (Larrisa, Grčka) - http://www.thraca.gr/
Udruženje Krokodil (Beograd, Srbija) - http://www.krokodil.rs/

Lietarture Across Frontiers (Aberystwyth, Wales, UK)

Elektronički časopis Tovar.hr izlazi tri puta godišnje. Godina postavljanja prvog broja publikacije na mrežu: 2018. 

Address

Severinska 30, 10110 Zagreb, Hrvatska

Call Us

+ 385 (0)1 789 8457