PROGRAM KNJIŽEVNIH REZIDENCIJA

ODISEJEVO UTOČIŠTE (ULYSSES' SHELTER)

Projekt Ulysses' Shelter: building writers-in-residence network organizira književne rezidencije za mlade pisce, prevoditelje, urednike i druge sudionike u umjetničkom procesu stvaranja književnih djela. Projekt je započeo krajem 2018. godine na tri lokacije – u Ljubljani, u Larissi i na otoku Mljetu, u organizaciji izdavačke kuće Sandorf iz Zagreba, a partneri na projektu su Društvo slovenskih pisateljev (DSP) iz Ljubljane i izdavačka kuća Thraka iz Larisse. Svaki rezident će od prosinca 2018. do listopada 2019. provesti po tri tjedna na svakoj od lokacija, a ideja projekta je u budućnosti postupno proširiti mrežu partnera na druge mediteranske zemlje, približiti mediteranske otoke umjetnicima iz cijelog svijeta i otkriti im kreativni potencijal tih prostora. Tovar.hr glavno je sredstvo informiranja o projektu Ulysses' Shelter – o rezidentima i njihovim radovima te o događanjima u sklopu projekta (čitanjima, radionicama, konferencijama i druženjima s rezidentima). U sklopu svake rezidencije gosti na stranici Tovar.hr objavljuju umjetničke tekstove putem kojih zainteresirana javnost može pratiti njihovo putovanje kroz lokacije uključene u projekt.

Izvještaj s otvorenja projekta Odisejevo utočište 2 na Mljetu

U nedjelju, 2.2. u 17 sati, u Domu kulture u Babinom Polju na Mljetu službeno je otvoren projekt Ulysses' Shelter 2, nastavak prošlogodišnje suradnje izdavačke kuće Sandorf iz Zagreb, Javne ustanove Nacionalni park Mljet i Općine Mljet, uz podršku programa Kreativna Europa Europske unije i Ministarstva kulture Republike Hrvatske.

Otvorenju su prisustvovali predstavnici svih partnera na ovom, sada već velikom, europskom projektu međunarodne mreže književnih rezidencija, u kojem, pored Sandorfa kao voditelja projekta, sudjeluju izdavačka kuća Thraka iz Larisse u Grčkoj, Društvo slovenskih pisaca iz Ljubljane, organizacija Literature Across Frontiers iz Walesa i Udruženje Krokodil iz Beograda. Thanos Gogos iz Thrake istaknuo je kako je važnost projekta u povezivanju mladih pisaca, pjesnika i prevoditelja i osvrnuo se na uspješno provedenu prvu fazu projekta u 2018. i 2019. Nataša Čebular iz Društva slovenskih pisaca pohvalila je projekt i najavila program slovenske rezidencije u Ljubljani, dok su Milica Joksimović iz Krokodila i Cari Lake iz Literature Across Frontiersa izrazile zadovoljstvo uključivanjem njihovih organizacija u projekt.

Publici je predstavljen raspored rezidencija na lokalitetu Kulijer kod mjesta Pomena na krajnjem sjeveru otoka, u idiličnom okruženju Nacionalnog parka te su najavljena književna događanja u narednim mjesecima, koja će uključivati predstavljanja na Mljetu za lokalnu publiku kao i književne večeri rezidenata u Art radionici Lazareti, te će se na taj način gosti projekta moći predstaviti i dubrovačkoj književnoj publici, a u otvaranju je sudjelovala i književnica Staša Aras koja vodi radionice pisanja.

Voditelj projekta Ivan Sršen iz Sandorfa zahvalio se svim podupirateljima projekta te također najavio otvaranje Međunarodne pjesničke knjižnice koja će biti oformljena na Mljetu od pjesničkih knjiga na svim svjetskim jezicima prikupljenim putem domaćih i stranih donacija knjiga.

Program otvorenja završio je predstavljanjem dvojice grčkih pisaca koji će do 14. veljače boraviti u književnoj rezidenciji na Mljetu, Thomasa Tsalapatisa i Dimitriosa Karakitsosa, a razgovor s njima vodila je nagrađivana mlada hrvatska pjesnikinja Marija Dejanović.

 


Impresum

Sandorf - izdavač osnovan u Zagrebu 2008., objavljuje domaću i stranu književnost i knjige iz širokog područja humanistike.

Centar za istraživanje i promicanje urbane kulture (CIP) neprofitna je udruga koja postoiji već dvadeset godina. Osnovana 1998., djeluje u područjima kulture i umjetnosti, urbanizma te mobilnosti mladih i socijalnog dijaloga.

Glavni urednik: Ivan Sršen
Izvršna urednica: Jana Smrekar
Redakcija: Matko Abramić
Thanos Gogos
Sena Zereyak

Grafički urednik: Nikša Eršek
Održavanje: Nabukodonozor d.o.o.

Partneri na projektu:
Društvo slovenskih pisateljev (Lubljana, Slovenija) - https://www.drustvo-dsp.si/en/home/
Izdavačka kuća Thraka (Larrisa, Grčka) - http://www.thraca.gr/
Udruženje Krokodil (Beograd, Srbija) - http://www.krokodil.rs/

Lietarture Across Frontiers (Aberystwyth, Wales, UK)

Elektronički časopis Tovar.hr izlazi tri puta godišnje. Godina postavljanja prvog broja publikacije na mrežu: 2018. 

Address

Severinska 30, 10110 Zagreb, Hrvatska

Call Us

+ 385 (0)1 789 8457