PROGRAM KNJIŽEVNIH REZIDENCIJA

ODISEJEVO UTOČIŠTE (ULYSSES' SHELTER)

Projekt Ulysses' Shelter: building writers-in-residence network organizira književne rezidencije za mlade pisce, prevoditelje, urednike i druge sudionike u umjetničkom procesu stvaranja književnih djela. Projekt je započeo krajem 2018. godine na tri lokacije – u Ljubljani, u Larissi i na otoku Mljetu, u organizaciji izdavačke kuće Sandorf iz Zagreba, a partneri na projektu su Društvo slovenskih pisateljev (DSP) iz Ljubljane i izdavačka kuća Thraka iz Larisse. Svaki rezident će od prosinca 2018. do listopada 2019. provesti po tri tjedna na svakoj od lokacija, a ideja projekta je u budućnosti postupno proširiti mrežu partnera na druge mediteranske zemlje, približiti mediteranske otoke umjetnicima iz cijelog svijeta i otkriti im kreativni potencijal tih prostora. Tovar.hr glavno je sredstvo informiranja o projektu Ulysses' Shelter – o rezidentima i njihovim radovima te o događanjima u sklopu projekta (čitanjima, radionicama, konferencijama i druženjima s rezidentima). U sklopu svake rezidencije gosti na stranici Tovar.hr objavljuju umjetničke tekstove putem kojih zainteresirana javnost može pratiti njihovo putovanje kroz lokacije uključene u projekt.

OTVOREN POZIV ZA SUDJELOVANJE NA KNJIŽEVNOJ REZIDENCIJI ZA PISCE I PREVODITELJE „ODISEJEVO UTOČIŠTE“

Objava poziva: 1. veljače 2021.

Rok za podnošenje prijave: od 1. veljače do 28. veljače 2021.

 

Trajanje rezidencije: 2 do 3 tjedna, ovisno o odabranoj lokaciji

Razdoblje provedbe rezidencija: svibanj 2021. – srpanj 2022. (uživo i/ili na daljinu)

 

Tko se može prijaviti: pisci (proza i/ili poezija) i književni prevoditelji

 

Književne rezidencije Odisejevo utočište odvijaju se u sklopu druga faze istoimenog projekta (2019. – 2022.) koji se sufinancira kroz Program EU Kreativna Europa – potprogram Kultura. Mreža književnih rezidencija u svojoj drugoj fazi obuhvaća ukupno pet država – Hrvatsku, Grčku, Sloveniju, Srbiju te Ujedinjeno Kraljevstvo (Wales). Partneri na projektu ujedno su domaćini rezidencijalnog programa u svojoj zemlji:

 

1. Sandorf – Mljet (Hrvatska)

2. Thraka Publishing – Larisa (Grčka)

3. Društvo slovenskih pisateljev (DSP) – Ljubljana (Slovenija)

4. Udruženje Krokodil – Beograd (Srbija)

5. Literature Across Frontiers (LAF) – Wales, više lokacija (UK)

 

Više o partnerima i njihovom radu možete pronaći na poviše navedenim poveznicama.

 

Sam projekt Odisejevo utočište te mreža rezidencija koja je njegova okosnica prvenstveno  su usmjereni na pisce i književne prevoditelje mlađe generacije.

 

Tema rezidencijalnog programa za 2021./2022. godinu. koja se odnosi na sve kandidate koji će biti odabrani u okviru ovog poziva je: suočavanje s izazovima pandemije – kako pisci koriste svoje iskustvo izolacije u trenutnoj krizi. Većina književnika, pjesnika i prevoditelja obično se mora izolirati, udaljiti kako bi stvorila književno djelo, bilo da se radi o zbirci poezije, zbirci priča ili eseja, romanu ili književnom prijevodu. Često spominjano socijalno distanciranje, život u osami i putovanja, nestabilna primanja ili psihološka istrošenost u trenutku kada se očekuje da budete kreativni, bilo je dio spisateljske svakodnevice i prije aktualne pandemije. Pisci sada mogu koristiti ta iskustva kako bi se usredotočili na svoj rad, neki od njih možda čak i učinkovitije nego prije, ali isto tako mogu pomoći i drugim ljudima koji nisu naviknuti na trenutne okolnosti uzrokovane blažim ili strožim zatvaranjem diljem Europe. Stoga pozivamo pisce, pjesnike i književne prevoditelje da pišu i prevode tekstove o ovom fenomenu i doprinesu svojim iskustvima stečenim prije pandemije i zaključavanja.

 

Program rezidencija, čiji je naglasak na transnacionalnoj mobilnosti i razvoju publike, omogućava piscima i književnim prevoditeljima mlađe generacije da pišu, nastupaju i predstave se u novom društvenom i kulturnom kontekstu. Stoga sudjelovanje na rezidencijama može donijeti nove prilike za uspostavljanje kontakata s drugim autorima, prevoditeljima, urednicima, izdavačima te predstavnicima različitih književnih organizacija iz Hrvatske, Grčke, Slovenije, Srbije i Walesa. Uz samu rezidenciju odabrani kandidati sudjelovat će u popratnom programu vezanom za različite književne aktivnosti i usmjerenom na specifične ciljane skupine u lokalnom kontekstu gdje se rezidencija odvija.

 

COVID-19

Svaki će partner pratiti razvoj pandemije uzrokovane bolešću COVID-19 u svojoj zemlji. Postoji mogućnost da će cjepivo protiv koronavirusa i/ili negativni rezultati testa na koronavirus biti obvezni za sve one prijavitelje koji fizički žele sudjelovati na rezidencijama, a u skladu s u tom trenutku važećim smjernicama za putovanja. Fizički odlazak na rezidenciju i prateći program rezidencija mogu se otkazati, odgoditi ili u potpunosti prebaciti u digitalne formate ako ograničenja putovanja ili organizacije događanja u zemljama sudionicama onemoguće održavanje istih kako je prvotno planirano.

 

Sudionici neće morati putovati ukoliko to ne žele. Molimo odabrane sudionike da obavijeste nadležnog partnera o svojim preferencijama vezano za sudjelovanje u programu uživo ili na daljinu.

 

Uvjeti prijave:

 • Prijavitelji moraju imati službeno objavljenu barem 1 knjigu ili barem 1 književni prijevod;
 • Prijavitelji moraju imati najviše 40 godina (na datum podnošenja prijave);
 • Prijavitelji moraju biti hrvatski državljani;
 • Prijavitelji moraju imati napredno znanje engleskog jezika;
 • Prijavitelji su obvezni sudjelovati na 1 rezidenciji u odabranoj zemlji u zadanom razdoblju – uživo ili online;*
 • Prijavitelji moraju napisati jedan rad (slobodnog formata) za mrežnu stranicu projekta Odisejevo utočište tovar.hr za vrijeme svog boravka na rezidenciji;
 • Prijavitelji moraju biti otvoreni za suradnju i rad s drugim kandidatima i partnerima;
 • Prijavitelji moraju biti zainteresirani za razvijanje odnosa s lokalnom publikom (uživo i online).

 

Prijavitelji moraju zadovoljiti sve gore navedene uvjete prijave da bi njihova prijava bila procjenjivana.

 

Svi prijavitelji podnošenjem prijave prihvaćaju uvjete ovog poziva te su suglasni sudjelovati u programu uživo (u skladu s epidemiološkim mjerama u pojedinoj zemlji i preporukama za inozemna putovanja koje su na snazi u tom trenutku) i/ili na daljinu.

 

Što je ponuđeno:

 • Sudjelovanje u programu i odlazak na rezidenciju u jednu od ponuđenih država (u skladu s epidemiološkim mjerama u pojedinoj zemlji i preporukama za inozemna putovanja koje su na snazi u tom trenutku);
 • Honorar (400 eura bruto) i troškovi (300 eura bruto u Hrvatskoj, Grčkoj, Srbiji i Sloveniji; 500 eura bruto u Walesu);
 • Pokriveni troškovi smještaja i putovanja (ekonomska klasa);
 • Uvodni nastup, sudjelovanje u književnom događanju, radionice (uživo i online);
 • Promocija rezidenata na društvenim mrežama, u biltenima, na mrežnoj stranici projekta Odisejevo utočište i partnera;
 • Podrška rezidentu;
 • Mogućnosti za umrežavanje i međunarodnu vidljivost (uživo i online);
 • Fantastična prilika za razvoj i stjecanje novog iskustva, stvaranje novih uradaka, introspekciju, potragu za novim inspiracijama, istraživanje, eksperimentiranje i razvoj nekih novih ideja.

 

Što je potrebno za prijavu:

 

PDF koji uključuje:

 1. Životopis (ne duži od jedne stranice);
 2. Motivacijsko pismo s obrazloženjem zašto prijavitelj želi posjetiti određene rezidencije te planom rada za vrijeme boravka na rezidencijama – npr. rad na novom romanu, zbirci priča ili poezije, prijevodu, itd. (ne duže od jedne stranice)
 3. Bibliografija
 4. Odabir lokacija rezidencija**

 

Prijave moraju biti poslane na ulysses@sandorf.hr najkasnije do 28. veljače 2021.

 

Postupak odabira kandidata i objava rezultata:

Komisija, sastavljena od tri stručnjaka iz područja književnosti, predložit će tri prijavitelja iz Hrvatske za sudjelovanje u programu rezidencija tijekom 2021./2022.

Rezultati će biti objavljeni na mrežnoj stranici projekta i svih partnera te društvenim mrežama u drugoj polovici ožujka 2021. Predloženi kandidati također će biti obaviješteni putem e-poruke.

 

Obavijest o privatnosti

Osobni podaci bit će u obrađeni i pohranjeni u skladu s relevantnim zakonima. Dostavljene informacije bit će korištene isključivo za potrebe odabira kandidata. Imena i kratke biografije odabranih kandidata bit će javno objavljena.

 

GDPR

Podnošenjem prijave na ovaj javni poziv dajete svoju suglasnost da se informacije sadržane u prijavi mogu čuvati na računalu ili drugim relevantnim sustavima arhiviranja te da se mogu dijeliti s drugim ovlaštenim organizacijama ili osobama uključenima u projekt u skladu s Općom uredbom o zaštiti osobnih podataka (GDPR).

 

Sva pitanja o pozivu za sudjelovanje na književnoj rezidenciji ili projektu možete postaviti na ulysses@sandorf.hr.


* Za putovanja u Ujedinjeno Kraljevstvo: Slijedom isteka prijelaznog razdoblja za izlazak UK iz EU 31. prosinca 2020., hrvatski državljani (kao i svi drugi EU, EGP i švicarski državljani) moći će prelaziti UK granicu s važećom osobnom iskaznicom do 1. listopada 2021. godine, nakon čega će tu pogodnost moći koristiti samo određene kategorije građana koje imaju reguliran boravak u UK. Službene informacije o prelasku granice UK s osobnom iskaznicom pratite na https://www.gov.uk/guidance/visiting-the-uk-from-1-january-2021.

Službene informacije o uvjetima ulaska u UK i prelaska granice UK dostupne su na https://www.gov.uk/uk-border-control.

**Svaki prijavitelj treba navesti redoslijed rezidencija prema afinitetima od 1 do 5, pri čemu je 1 prvi izbor. Nakon izbora rezidenata, projektni odbor će pokušati uskladiti izbor prijavitelja te datume kada mogu putovati.


Impresum

Sandorf - izdavač osnovan u Zagrebu 2008., objavljuje domaću i stranu književnost i knjige iz širokog područja humanistike.

Centar za istraživanje i promicanje urbane kulture (CIP) neprofitna je udruga koja postoiji već dvadeset godina. Osnovana 1998., djeluje u područjima kulture i umjetnosti, urbanizma te mobilnosti mladih i socijalnog dijaloga.

Glavni urednik: Ivan Sršen
Izvršna urednica: Jana Smrekar
Redakcija: Matko Abramić
Thanos Gogos
Sena Zereyak

Grafički urednik: Nikša Eršek
Održavanje: Nabukodonozor d.o.o.

Partneri na projektu:
Društvo slovenskih pisateljev (Lubljana, Slovenija) - https://www.drustvo-dsp.si/en/home/
Izdavačka kuća Thraka (Larrisa, Grčka) - http://www.thraca.gr/
Udruženje Krokodil (Beograd, Srbija) - http://www.krokodil.rs/

Lietarture Across Frontiers (Aberystwyth, Wales, UK)

Elektronički časopis Tovar.hr izlazi tri puta godišnje. Godina postavljanja prvog broja publikacije na mrežu: 2018. 

Address

Severinska 30, 10110 Zagreb, Hrvatska

Call Us

+ 385 (0)1 789 8457