PROGRAM KNJIŽEVNIH REZIDENCIJA

ODISEJEVO UTOČIŠTE (ULYSSES' SHELTER)

Projekt Ulysses' Shelter: building writers-in-residence network organizira književne rezidencije za mlade pisce, prevoditelje, urednike i druge sudionike u umjetničkom procesu stvaranja književnih djela. Projekt je započeo krajem 2018. godine na tri lokacije – u Ljubljani, u Larissi i na otoku Mljetu, u organizaciji izdavačke kuće Sandorf iz Zagreba, a partneri na projektu su Društvo slovenskih pisateljev (DSP) iz Ljubljane i izdavačka kuća Thraka iz Larisse. Svaki rezident će od prosinca 2018. do listopada 2019. provesti po tri tjedna na svakoj od lokacija, a ideja projekta je u budućnosti postupno proširiti mrežu partnera na druge mediteranske zemlje, približiti mediteranske otoke umjetnicima iz cijelog svijeta i otkriti im kreativni potencijal tih prostora. Tovar.hr glavno je sredstvo informiranja o projektu Ulysses' Shelter – o rezidentima i njihovim radovima te o događanjima u sklopu projekta (čitanjima, radionicama, konferencijama i druženjima s rezidentima). U sklopu svake rezidencije gosti na stranici Tovar.hr objavljuju umjetničke tekstove putem kojih zainteresirana javnost može pratiti njihovo putovanje kroz lokacije uključene u projekt.

Objavljena imena hrvatskih rezidenata za 2021./2022. godinu

U sklopu poziva na sudjelovanje u rezidencijalnom programu u 2021./2022. godini koji je dio projekta Odisejevo utočište 2 tročlana komisija (članovi Maja Klarić, Marko Pogačar i Ivan Sršen) odabrala je tri kandidata koji će sudjelovati u rezidencijalnom programu tijekom 2021. godine.

Kandidati su odabrani iz različitih područja književnog djelovanja, odnosno stvaralaštva.

 

Marija Andrijašević (1984., Split) pjesnikinja je i spisateljica. Diplomirala je komparativnu književnost i etnologiju i kulturnu antropologiju (2015.) na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Za rukopis Davide, svašta su mi radili nagrađena je Goranom za mlade pjesnike 2007. Prije i poslije toga objavljivala je poeziju u kulturnim i književnim časopisima (Re, Quorum, Knjigomat, Poezija…). Njena je poezija uvrštena u suvremene pjesničke antologije (I u nebo i u niks, Hrvatska mlada lirika…) kao i u talijanski izbor poezije s Balkana Voci di donne della ex Jugoslavia. Povremeno je prevodila poeziju s engleskog govornog područja za Treći program hrvatskoga radija te intervjuirala spisateljice s Balkana za Voxfeminae.net. Poezija joj je prevođena na slovenski, talijanski, ukrajinski, engleski, švedski, poljski, rumunjski i njemački. Pohađala je i završila dvosemestralni program Centra za ženske studije u Zagrebu. U 2018. dobila je godišnju stipendiju Ministarstva kulture za prvi roman Zemlja bez sutona koji će biti objavljen 2021.


fotografija © Nikola Radovani

Katja Grcić (1982., Split) magistrirala je engleski i njemački jezik i književnost na Sveučilištu u Zadru. U okviru Tempus projekta nagrađena je stipendijom u Centru za prevođenje u Beču. Na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu magistrirala je kazališnu dramaturgiju. Piše poeziju, prozu, dramske tekstove, eseje, kritike i znanstvene radove. Njezinu ranu pjesničku zbirku Nosive konstrukcije objavila je Meandarmedia 2015. godine - uslijedilo je dvojezično izdanje poezije i kratke proze Ljeto / Summer 2017. godine i eksperimentalni prozni tekst Pisma Ziti 2020. Njezina poezija objavljena je u raznim časopisima u Hrvatskoj (Quorum, Tema, Zarez, Poezija, Mogućnosti, Vijenac itd.), kao i u nekim međunarodnim časopisima poput Pobocze (Poljska) i Signaturena (Njemačka). Njezini pjesnički i dramski uraci emitirani su na Trećem programu Hrvatskog radija u emisijama Poezija naglas, Riječi i riječi, Metafora, Radio igra. Njezini dramski tekstovi Molekule (2017.), Smrtopis / Prekinuta veza (2018.), Strah tijela od poda (2019.) dostupni su na drame.hr. Godine 2017. ušla je u izbor za književnu nagradu Sedmica koju raspisuje hrvatski književni portal Kritična masa. Godine 2018. s Molekulom je ušla u uži izbor natječaja drame.hr za adaptacije drame u filmski scenarij. Godine 2020. osvojila je nagradu Marin Držić (3. mjesto) za Strah tijela od poda. Njezin dramski monolog Proljeće naše zlovolje premijerno je prikazan u okviru projekta Monovid -19 u kazalištu ZKM u Zagrebu u srpnju 2020. (red. Anica Tomić). Članica je HDP-a i SPID-a.

Josip Ivanović (1989., Zagreb) završio je diplomski studij komparativne književnosti i portugalskog jezika i književnosti na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Od 2012. godine radi kao vanjski urednik i prevoditelj, a od 2017. kao glavni urednik za izdavačku kuću Edicije Božičević u Zagrebu. Od 2014. godine radi kao asistent u nastavi za prof. dr. sc. Neila Mathura na Sveučilištu Walden u saveznoj državi Washington, SAD, te na Sveučilištu Langara u Vancouveru, Kanada. Godine 2018. uručeno mu je priznanje Ukrajinskog kulturnog vijeća za doprinos ukrajinskoj kulturi u Republici Hrvatskoj. Član je Društva hrvatskih književnih prevodilaca. Polaznik je portugalskog Translaba za 2019. i 2020. godinu. Povremeno piše tekstove za Rizom.rs. U suradnji s hrvatskim PEN-om i Hrvatskim hispanskim društvom organizirao je niz tribina o južnoameričkoj književnosti.

 

Projekt Odisejevo utočište pokrenut je 2017. godine s ciljem stvaranja rezidencijalne mreže namijenjene mladim piscima proze i/ili poezije i književnim prevoditeljima. Odisejevo utočište i u svojoj je drugoj fazi sufinancirano programom EU Kreativna Europa, a projekt, usmjeren na razvoj mreže književnih rezidencija diljem Europe, vodi hrvatska izdavačka kuća i književna agencija Sandorf uz podršku Javne ustanove Nacionalni park Mljet, s još četiri partnera: Literature Across Frontiers i Wales Literature Exchange iz Walesa, Krokodil iz Beograda (Srbija), Thraka iz Larisse (Grčka), te Društvo slovenskih pisaca iz Ljubljane (Slovenija).

Odabrani kandidati iz partnerskih organizacija su:

Thraka, Larissa: Iakovos Anyfantakis, Filia Kanellopoulou, Nikolas Koutsodontis

Društvo slovenskih pisaca, Ljubljana: Tomo Podstenšek, Uroš Prah, Ana Svetel

Krokodil, Beograd: Goran Stamenić, Katarina Mitrović, Vitomirka Trebovac

Literature Across Frontiers, Wales: Dylan Moore, Morgan Owen


Impresum

Sandorf - izdavač osnovan u Zagrebu 2008., objavljuje domaću i stranu književnost i knjige iz širokog područja humanistike.

Centar za istraživanje i promicanje urbane kulture (CIP) neprofitna je udruga koja postoiji već dvadeset godina. Osnovana 1998., djeluje u područjima kulture i umjetnosti, urbanizma te mobilnosti mladih i socijalnog dijaloga.

Glavni urednik: Ivan Sršen
Izvršna urednica: Jana Smrekar
Redakcija: Matko Abramić
Thanos Gogos
Sena Zereyak

Grafički urednik: Nikša Eršek
Održavanje: Nabukodonozor d.o.o.

Partneri na projektu:
Društvo slovenskih pisateljev (Lubljana, Slovenija) - https://www.drustvo-dsp.si/en/home/
Izdavačka kuća Thraka (Larrisa, Grčka) - http://www.thraca.gr/
Udruženje Krokodil (Beograd, Srbija) - http://www.krokodil.rs/

Lietarture Across Frontiers (Aberystwyth, Wales, UK)

Elektronički časopis Tovar.hr izlazi tri puta godišnje. Godina postavljanja prvog broja publikacije na mrežu: 2018. 

Address

Severinska 30, 10110 Zagreb, Hrvatska

Call Us

+ 385 (0)1 789 8457