PROGRAM KNJIŽEVNIH REZIDENCIJA

ODISEJEVO UTOČIŠTE (ULYSSES' SHELTER)

Projekt Ulysses' Shelter: building writers-in-residence network organizira književne rezidencije za mlade pisce, prevoditelje, urednike i druge sudionike u umjetničkom procesu stvaranja književnih djela. Projekt je započeo krajem 2018. godine na tri lokacije – u Ljubljani, u Larissi i na otoku Mljetu, u organizaciji izdavačke kuće Sandorf iz Zagreba, a partneri na projektu su Društvo slovenskih pisateljev (DSP) iz Ljubljane i izdavačka kuća Thraka iz Larisse. Svaki rezident će od prosinca 2018. do listopada 2019. provesti po tri tjedna na svakoj od lokacija, a ideja projekta je u budućnosti postupno proširiti mrežu partnera na druge mediteranske zemlje, približiti mediteranske otoke umjetnicima iz cijelog svijeta i otkriti im kreativni potencijal tih prostora. Tovar.hr glavno je sredstvo informiranja o projektu Ulysses' Shelter – o rezidentima i njihovim radovima te o događanjima u sklopu projekta (čitanjima, radionicama, konferencijama i druženjima s rezidentima). U sklopu svake rezidencije gosti na stranici Tovar.hr objavljuju umjetničke tekstove putem kojih zainteresirana javnost može pratiti njihovo putovanje kroz lokacije uključene u projekt.

Izvještaj s otvorenja projekta Odisejevo utočište

26.12. 2018., Ivan Sršen
 
U subotu, 15.12., u Domu kulture u Babinom Polju na Mljetu, službeno je otvoren rezidencijalni program 'Odisejevo utočište'. Program okuplja tri partnera: Izdavačku kuću Sandorf iz Zagreba, Društvo slovenskih pisaca iz Ljubljane i izdavačku kuću Thraka iz Larisse u Grčkoj, a svaki od partnera će u sklopu projekta tijekom sljedećih godinu dana ugošćivati pisce iz Slovenije, Grčke i Hrvatske u svojim književnim rezidencijama. Dok je u Ljubljani rezidencija smještena u nekadašnjem stanu poznatog slovenskog književnika Daneta Zajca, a u Larissi u prostorima izdavačke kuće Thraka, Sandorf je prostor rezidencije, uz pomoć Općine Mljet i Nacionalnog Parka Mljet, smjestio u mjesto Pomena na samom sjeveru otoka.
 

Na konferenciji povodom otvorenja projekta organizatori (Ivan Sršen iz Sandorfa, Agata Šimenc iz Društva slovenskih pisateljev i Thanos Gogos iz izdavačke kuće Thraka) predstavili su projekt, a publici su se obratili i Eleni Anastasopoulou, spisateljica i pročelnica regionalnog Ureda za obrazovanje Tesalije te Aksinja Kermauner, predsjednica Društva slovenskih pisaca. Christos Armando Gkezos, pjesnik iz Grčke i prvi gost rezidencije na Mljetu, predstavio je svoj rad, a razgovor s njim vodio je Mirko Božić, pisac i prevoditelj iz Mostara.

Mljetska publika posjetila je otvaranje u velikom broju, zainteresirana za novo kulturno događanje na otoku. Armandos Gkezos i Eleni Anastasopoulou oduševili su okupljene čitanjem svojih pjesama, koje su za ovu priliku bile prevedene na hrvatski, a načelnik općine Mljet Đivo Market pozdravio je prve stanovnike rezidencije, Armandosa Gkezosa i njegovog hrvatskog kolegu Matka Abramića i poželio dobrodošlicu čitavom projektu.

Do jeseni sljedeće godine na Mljetu će boraviti ukupno dvanaestoro mladih pjesnika, po četiri iz svake zemlje uključene u projekt, od kojih će svaki polaznik za boravka na otoku održati dva književna događanja za lokalnu publiku. Iz Grčke to su Armandos Gkezos, Lena Kallergi, Vasileia Oikonomou i Thanos Gogos, iz Slovenije Urška Kramberger, Denis Škofič, Katja Gorečan i Aljaž Koprivnikar, a iz Hrvatske Lara Mitraković, Goran Čolakhodžič, Jasmina Mujkić i Antej Jelenić. Sve aktivnosti književne rezidencije na Mljetu mogu se pratiti na internetskoj stranici www.tovar.hr.

Projekt 'Odisejevo utočište' sufinanciran je iz programa Kreativna Europa Europske unije, a izdavačka kuća Sandorf u suradnji s Općinom Mljet namjerava zadržati projekt na Mljetu i na taj način otvoriti otok za izravnu komunikaciju s europskom i svjetskom književnošću.

 

O otvorenju projekta izvijestilo je nekoliko domaćih i stranih medija, a u priloženoj galeriji fotografija nalazi se i izvještaj o otvorenju projekta koji je izašao u tiskanom izdanju Slobodne Dalmacije.


Impresum

Sandorf - izdavač osnovan u Zagrebu 2008., objavljuje domaću i stranu književnost i knjige iz širokog područja humanistike.

Centar za istraživanje i promicanje urbane kulture (CIP) neprofitna je udruga koja postoiji već dvadeset godina. Osnovana 1998., djeluje u područjima kulture i umjetnosti, urbanizma te mobilnosti mladih i socijalnog dijaloga.

Glavni urednik: Ivan Sršen
Izvršna urednica: Jana Smrekar
Redakcija: Matko Abramić
Thanos Gogos
Sena Zereyak

Grafički urednik: Nikša Eršek
Održavanje: Nabukodonozor d.o.o.

Partneri na projektu:
Društvo slovenskih pisateljev (Lubljana, Slovenija) - https://www.drustvo-dsp.si/en/home/
Izdavačka kuća Thraka (Larrisa, Grčka) - http://www.thraca.gr/
Udruženje Krokodil (Beograd, Srbija) - http://www.krokodil.rs/

Lietarture Across Frontiers (Aberystwyth, Wales, UK)

Elektronički časopis Tovar.hr izlazi tri puta godišnje. Godina postavljanja prvog broja publikacije na mrežu: 2018. 

Address

Severinska 30, 10110 Zagreb, Hrvatska

Call Us

+ 385 (0)1 789 8457