PROGRAM KNJIŽEVNIH REZIDENCIJA

ODISEJEVO UTOČIŠTE (ULYSSES' SHELTER)

Projekt Ulysses' Shelter: building writers-in-residence network organizira književne rezidencije za mlade pisce, prevoditelje, urednike i druge sudionike u umjetničkom procesu stvaranja književnih djela. Projekt je započeo krajem 2018. godine na tri lokacije – u Ljubljani, u Larissi i na otoku Mljetu, u organizaciji izdavačke kuće Sandorf iz Zagreba, a partneri na projektu su Društvo slovenskih pisateljev (DSP) iz Ljubljane i izdavačka kuća Thraka iz Larisse. Svaki rezident će od prosinca 2018. do listopada 2019. provesti po tri tjedna na svakoj od lokacija, a ideja projekta je u budućnosti postupno proširiti mrežu partnera na druge mediteranske zemlje, približiti mediteranske otoke umjetnicima iz cijelog svijeta i otkriti im kreativni potencijal tih prostora. Tovar.hr glavno je sredstvo informiranja o projektu Ulysses' Shelter – o rezidentima i njihovim radovima te o događanjima u sklopu projekta (čitanjima, radionicama, konferencijama i druženjima s rezidentima). U sklopu svake rezidencije gosti na stranici Tovar.hr objavljuju umjetničke tekstove putem kojih zainteresirana javnost može pratiti njihovo putovanje kroz lokacije uključene u projekt.

Društvo slovenskih pisaca

Društvo slovenskih pisaca (Društvo slovenskih pisateljev) je volonterska, neovisna i neprofitna organizacija koja služi i promiče profesionalne, društvene i kulturne interese slovenskih pisaca. Aktivnosti društva obuhvaćaju čitav slovenski kulturni prostor bez obzira na državne granice.

Društvo slovenskih pisaca brani, u skladu s postojećim zakonima i svojom gotovo stoljeće i pol dugom tradicijom, kreativnu slobodu i položaj slovenske književnosti i njenih pisaca. Društvo sudjeluje u izradi zakona koji reguliraju moralna, materijalna, socijalna i druga prava. Organizira čitanja, predavanja i sastanke, te sudjeluje u kulturnim događajima i aktivnostima (izdavaštvu, knjižničarstvu, tiskanju, filmu, kazalištu, umjetničkim nagradama i sl.) u zemlji i inozemstvu.

Rezidenti projekta Odisejevo utočište borave u stanu Dane Zajca koji se nalazi u Praprotnikovoj ulici u Ljubljani, deset minuta pješice udaljen od centra grada. U ovom stanu je pred krajem svog života godinama živio i radio Dane Zajc – te rezidencija sadrži brojna svjedočanstva njegovog života (npr. slike koje je dobivao na poklon, namještaj koji je koristio, neke osobne predmete).

Možete saznati više na stranici https://drustvo-dsp.si/


Impresum

Sandorf - izdavač osnovan u Zagrebu 2008., objavljuje domaću i stranu književnost i knjige iz širokog područja humanistike.

Centar za istraživanje i promicanje urbane kulture (CIP) neprofitna je udruga koja postoiji već dvadeset godina. Osnovana 1998., djeluje u područjima kulture i umjetnosti, urbanizma te mobilnosti mladih i socijalnog dijaloga.

Glavni urednik: Ivan Sršen
Izvršna urednica: Jana Smrekar
Redakcija: Matko Abramić
Thanos Gogos
Sena Zereyak

Grafički urednik: Nikša Eršek
Održavanje: Nabukodonozor d.o.o.

Partneri na projektu:
Društvo slovenskih pisateljev (Lubljana, Slovenija) - https://www.drustvo-dsp.si/en/home/
Izdavačka kuća Thraka (Larrisa, Grčka) - http://www.thraca.gr/
Udruženje Krokodil (Beograd, Srbija) - http://www.krokodil.rs/

Lietarture Across Frontiers (Aberystwyth, Wales, UK)

Elektronički časopis Tovar.hr izlazi tri puta godišnje. Godina postavljanja prvog broja publikacije na mrežu: 2018. 

Address

Severinska 30, 10110 Zagreb, Hrvatska

Call Us

+ 385 (0)1 789 8457