PROGRAM KNJIŽEVNIH REZIDENCIJA

ODISEJEVO UTOČIŠTE (ULYSSES' SHELTER)

Projekt Ulysses' Shelter: building writers-in-residence network organizira književne rezidencije za mlade pisce, prevoditelje, urednike i druge sudionike u umjetničkom procesu stvaranja književnih djela. Projekt je započeo krajem 2018. godine na tri lokacije – u Ljubljani, u Larissi i na otoku Mljetu, u organizaciji izdavačke kuće Sandorf iz Zagreba, a partneri na projektu su Društvo slovenskih pisateljev (DSP) iz Ljubljane i izdavačka kuća Thraka iz Larisse. Svaki rezident će od prosinca 2018. do listopada 2019. provesti po tri tjedna na svakoj od lokacija, a ideja projekta je u budućnosti postupno proširiti mrežu partnera na druge mediteranske zemlje, približiti mediteranske otoke umjetnicima iz cijelog svijeta i otkriti im kreativni potencijal tih prostora. Tovar.hr glavno je sredstvo informiranja o projektu Ulysses' Shelter – o rezidentima i njihovim radovima te o događanjima u sklopu projekta (čitanjima, radionicama, konferencijama i druženjima s rezidentima). U sklopu svake rezidencije gosti na stranici Tovar.hr objavljuju umjetničke tekstove putem kojih zainteresirana javnost može pratiti njihovo putovanje kroz lokacije uključene u projekt.

Izdavačka kuća i književna agencija Sandorf

Sandorf je osnovan 2007. godine i otada djeluje kao izdavač i kao književna agencija za zastupanje pisaca iz regije u inozemstvu.  Prva je profesionalna književna agencija u Hrvatskoj, a o Sandorfovom uspjehu govore deseci objavljenih knjiga, potpisanih ugovora i korisnih kontakata koje je za hrvatske, ali i pisce iz regije, Sandorf ostvario s izdavačima diljem svijeta.
Objavljuje domaće autore i prijevode važnih europskih publicističkih ostvarenja, a u knjižarama i knjižnicama Sandrof je zastupljen sljedećim bibliotekama: Avantura (prominentni autori s područja ex-Yu), Predikat (biografije istaknutih humanista koji su obilježili 20. stoljeće), Adventure (suvremena europska i svjetska književnost), Zirone (značajna djela s područja povijesti, sociologije, antropologije, itd.), Sandorf&Mizantrop (najvrjednija djela suvremene filozofije), kao i kroz posebne projekte (Izabrana djela Roberta Gravesa, Izabrana djela Nikosa Kazantzakisa, itd...).

Sandorfova rezidencija za sudionike projekta Odisejevo utočište nalazi se u zgradi Kulijer u vlasništvu Nacionalnog parka Mljet, pola sata pješice od mjesta Pomena na sjeveru otoka.


Impresum

Sandorf - izdavač osnovan u Zagrebu 2008., objavljuje domaću i stranu književnost i knjige iz širokog područja humanistike.

Centar za istraživanje i promicanje urbane kulture (CIP) neprofitna je udruga koja postoiji već dvadeset godina. Osnovana 1998., djeluje u područjima kulture i umjetnosti, urbanizma te mobilnosti mladih i socijalnog dijaloga.

Glavni urednik: Ivan Sršen
Izvršna urednica: Dora Levačić
Redakcija: Matko Abramić
Thanos Gogos
Darko Milošić

Grafički urednik: Nikša Eršek
Održavanje: Nabukodonozor d.o.o.

Partneri na projektu:
Društvo slovenskih pisateljev (Lubljana, Slovenija) - https://www.drustvo-dsp.si/en/home/
Izdavačka kuća Thraka (Larrisa, Grčka) - http://www.thraca.gr/
Elektronički časopis Tovar.hr izlazi tri puta godišnje. Godina postavljanja prvog broja publikacije na mrežu: 2018. 

Address

Severinska 30, 10110 Zagreb, Hrvatska

Call Us

+ 385 (0)1 789 8457