PROGRAM KNJIŽEVNIH REZIDENCIJA

ODISEJEVO UTOČIŠTE (ULYSSES' SHELTER)

Projekt Ulysses' Shelter: building writers-in-residence network organizira književne rezidencije za mlade pisce, prevoditelje, urednike i druge sudionike u umjetničkom procesu stvaranja književnih djela. Projekt je započeo krajem 2018. godine na tri lokacije – u Ljubljani, u Larissi i na otoku Mljetu, u organizaciji izdavačke kuće Sandorf iz Zagreba, a partneri na projektu su Društvo slovenskih pisateljev (DSP) iz Ljubljane i izdavačka kuća Thraka iz Larisse. Svaki rezident će od prosinca 2018. do listopada 2019. provesti po tri tjedna na svakoj od lokacija, a ideja projekta je u budućnosti postupno proširiti mrežu partnera na druge mediteranske zemlje, približiti mediteranske otoke umjetnicima iz cijelog svijeta i otkriti im kreativni potencijal tih prostora. Tovar.hr glavno je sredstvo informiranja o projektu Ulysses' Shelter – o rezidentima i njihovim radovima te o događanjima u sklopu projekta (čitanjima, radionicama, konferencijama i druženjima s rezidentima). U sklopu svake rezidencije gosti na stranici Tovar.hr objavljuju umjetničke tekstove putem kojih zainteresirana javnost može pratiti njihovo putovanje kroz lokacije uključene u projekt.

Izdavačka kuća Thraka

„Thraka” je osnovana u Larissi, u svibnju 2013. godine, od strane grupe mladih pisaca nakon prvog Pantesalijskog festivala poezije, koji je kasnije postao institucija i godišnje okupljalište tesalskih pjesnika i gostiju iz cijele Grčke. Izdavači „Thrake” su Thanos Gogos (časopis) i Stathis Intzes (izdavaštvo). Otprilike u vrijeme izlaska prvog broja, „Thraka” je osnovala istoimenu izdavačku kuću kao odgovor na sve veći opseg književnog izdavaštva i potrebu novih pisaca da dosegnu širu publiku. Dosad, „Thraka” je izdala preko pedeset knjiga, uključujući poeziju, kratke priče, prijevode i romane. Naš cilj je izabrati i objaviti djela koja ispunjavaju naše estetske i književne kriterije.

Uz tiskano izdanje, izdavačku djelatnost i godišnju organizaciju Pantesalijskog festivala, „Thraka” ima i dnevno održavanu web stranicu, koja u većini slučajeva uključuje materijale koji se razlikuju od tiskane verzije i često prikazuje prezentacije knjiga, časopisa i pisaca u Larissi i ostatku Grčke. Ti događaji često uključuju različite umjetničke forme, poput kazališta, glazbenih i plesnih nastupa. Izdavači i suradnici Thrake pripadaju novoj književnoj generaciji Grčke. Mnogi značajni i nagrađivani novi pisci surađuju s Thrakom. Konačno, jedan od glavnih ciljeva Thrake u bližoj budućnosti jest olakšati komunikaciju i interakciju između mladih pisaca diljem svijeta, koji predstavljaju  budućnost književnosti.

Mali privatni stan u centru Larisse služi kao rezidencija za goste projekta Odisejevo utočište u Larissi, zahvaljujući Thanosu Gogosu. Tijekom ljeta rezidenti će također boraviti na kampusu Tehnološkog obrazovnog instituta Tesalije. 

Možete saznati više na stranici www.thraca.gr


Impresum

Sandorf - izdavač osnovan u Zagrebu 2008., objavljuje domaću i stranu književnost i knjige iz širokog područja humanistike.

Centar za istraživanje i promicanje urbane kulture (CIP) neprofitna je udruga koja postoiji već dvadeset godina. Osnovana 1998., djeluje u područjima kulture i umjetnosti, urbanizma te mobilnosti mladih i socijalnog dijaloga.

Glavni urednik: Ivan Sršen
Izvršna urednica: Jana Smrekar
Redakcija: Matko Abramić
Thanos Gogos
Sena Zereyak

Grafički urednik: Nikša Eršek
Održavanje: Nabukodonozor d.o.o.

Partneri na projektu:
Društvo slovenskih pisateljev (Lubljana, Slovenija) - https://www.drustvo-dsp.si/en/home/
Izdavačka kuća Thraka (Larrisa, Grčka) - http://www.thraca.gr/
Udruženje Krokodil (Beograd, Srbija) - http://www.krokodil.rs/

Lietarture Across Frontiers (Aberystwyth, Wales, UK)

Elektronički časopis Tovar.hr izlazi tri puta godišnje. Godina postavljanja prvog broja publikacije na mrežu: 2018. 

Address

Severinska 30, 10110 Zagreb, Hrvatska

Call Us

+ 385 (0)1 789 8457