PROGRAM KNJIŽEVNIH REZIDENCIJA

ODISEJEVO UTOČIŠTE (ULYSSES' SHELTER)

Projekt Ulysses' Shelter: building writers-in-residence network organizira književne rezidencije za mlade pisce, prevoditelje, urednike i druge sudionike u umjetničkom procesu stvaranja književnih djela. Projekt je započeo krajem 2018. godine na tri lokacije – u Ljubljani, u Larissi i na otoku Mljetu, u organizaciji izdavačke kuće Sandorf iz Zagreba, a partneri na projektu su Društvo slovenskih pisateljev (DSP) iz Ljubljane i izdavačka kuća Thraka iz Larisse. Svaki rezident će od prosinca 2018. do listopada 2019. provesti po tri tjedna na svakoj od lokacija, a ideja projekta je u budućnosti postupno proširiti mrežu partnera na druge mediteranske zemlje, približiti mediteranske otoke umjetnicima iz cijelog svijeta i otkriti im kreativni potencijal tih prostora. Tovar.hr glavno je sredstvo informiranja o projektu Ulysses' Shelter – o rezidentima i njihovim radovima te o događanjima u sklopu projekta (čitanjima, radionicama, konferencijama i druženjima s rezidentima). U sklopu svake rezidencije gosti na stranici Tovar.hr objavljuju umjetničke tekstove putem kojih zainteresirana javnost može pratiti njihovo putovanje kroz lokacije uključene u projekt.

Književna večer s Goranom Čolakhodžićem, Denisom Škofičem i Vesnom Marić

Pozivamo vas na književnu večer u Galeriji Stara skula u Goveđarima na adresi Goveđari 14, koja će se održati u srijedu, 24.7. u 20:30 sati, a na kojoj će se predstaviti sudionici projekta književne razmjene Odisejevo utočište – Ulysses Shelter pjesnici Denis Škofič (SLO) i Goran Čolakhodžić (HR) i posebna gošća, spisateljica Vesna Marić (UK). Razgovor s gostima moderirat će voditelj projekta Odisejevo utočište Ivan Sršen, izvršni urednik izdavačke kuće Sandorf iz Zagreba. Projekt Odisejevo utočište – Ulysses Shelter mreža je književnih rezidencija u kojoj sudjeluju Društvo slovenskih pisaca iz Ljubljane, izdavačka kuća Thraka iz Larisse u Grčkoj i Sandorf koju podržavaju program Europske unije Creative Europe, Ministarstvo kulture RH i Dubrovačko-neretvanska županija. Program književne rezidencije u Pomeni, na lokalitetu Kulijer, ostvarena je uz svesrdnu pomoć Nacionalnog parka Mljet I Općine Mljet.

 

O gostima:

 

Goran Čolakhodžić rođen je 1990. u Zagrebu. Na Filozofskom fakultetu u Zagrebu diplomirao anglistiku i rumunjski jezik i književnost. Prevodi prozu i poeziju. Godine 2015. dobio je nagradu Goran za mlade pjesnike za rukopis Na kraju taj vrt, a 2017. međunarodnu nagradu Mostovi Struge za istu knjigu. Nagrada SFera za najbolju književnu minijaturu spekulativne/SF tematike objavljenu u prethodnoj godini dodijeljena mu je 2018. Pjesme objavio na većem broju književnih portala iz Hrvatske i regije te u časopisima, uvršten je u dvije antologije. Živi u Zagrebu.

Objavio: Na kraju taj vrt (poezija, 2015) I Pred gradom su kosci (2018).

 

Denis Škofič, rođen 1985, slovenski je pjesnik, pisac i književni kritičar. Na Filozofskom fakultetu u Mariboru diplomirao je slovenski jezik i književnost. Uređivao je studentski časopis Liter jezika, a objavljuje u raznim književnim časopisima te drugim tiskanim i elektronskim medijima. Godine 2017. uvršten je u monografiju Portreti suvremene slovenske literature (1996-2016). Godine 2013. objavio je pjesnički prvijenac Šetač ptica, koji je bio nominiran za Jenkovu nagradu. Početkom 2018. objavio je drugu zbirku pjesama Uzimanje, koja je dospjela u širi izbor Jenkove nagrade. Živi i stvara u Dolnjoj Bistrici u Prekmurju.


Vesna Marić je rođena u Mostaru 1976. U svojoj autobiografskoj knjizi Bluebird opisuje kako je zbog rata napustila Bosnu i Hercegovinu s mnoštvom izbjeglica kad joj je bilo šesnaest i zatim otputovala u Veliku Britaniju, gdje je nastavila živjeti. Na Visokoj školi za slavenske i istočnoeuropske studije University Collegea u Londonu studirala je češku književnost. Radila je za BBC World Service, a trenutno piše vodiče za Lonely Planet i povremeno objavljuje u raznim časopisima kao što su Time Out ili BBC Online. Odlomak iz knjige Bluebird osvojio je Decibel Penguin Prize za nove autore 2007. Živi u Madridu i dovršava svoj prvi roman.


Impresum

Sandorf - izdavač osnovan u Zagrebu 2008., objavljuje domaću i stranu književnost i knjige iz širokog područja humanistike.

Centar za istraživanje i promicanje urbane kulture (CIP) neprofitna je udruga koja postoiji već dvadeset godina. Osnovana 1998., djeluje u područjima kulture i umjetnosti, urbanizma te mobilnosti mladih i socijalnog dijaloga.

Glavni urednik: Ivan Sršen
Izvršna urednica: Jana Smrekar
Redakcija: Matko Abramić
Thanos Gogos
Sena Zereyak

Grafički urednik: Nikša Eršek
Održavanje: Nabukodonozor d.o.o.

Partneri na projektu:
Društvo slovenskih pisateljev (Lubljana, Slovenija) - https://www.drustvo-dsp.si/en/home/
Izdavačka kuća Thraka (Larrisa, Grčka) - http://www.thraca.gr/
Udruženje Krokodil (Beograd, Srbija) - http://www.krokodil.rs/

Lietarture Across Frontiers (Aberystwyth, Wales, UK)

Elektronički časopis Tovar.hr izlazi tri puta godišnje. Godina postavljanja prvog broja publikacije na mrežu: 2018. 

Address

Severinska 30, 10110 Zagreb, Hrvatska

Call Us

+ 385 (0)1 789 8457