PROGRAM KNJIŽEVNIH REZIDENCIJA

ODISEJEVO UTOČIŠTE (ULYSSES' SHELTER)

Projekt Ulysses' Shelter: building writers-in-residence network organizira književne rezidencije za mlade pisce, prevoditelje, urednike i druge sudionike u umjetničkom procesu stvaranja književnih djela. Projekt je započeo krajem 2018. godine na tri lokacije – u Ljubljani, u Larissi i na otoku Mljetu, u organizaciji izdavačke kuće Sandorf iz Zagreba, a partneri na projektu su Društvo slovenskih pisateljev (DSP) iz Ljubljane i izdavačka kuća Thraka iz Larisse. Svaki rezident će od prosinca 2018. do listopada 2019. provesti po tri tjedna na svakoj od lokacija, a ideja projekta je u budućnosti postupno proširiti mrežu partnera na druge mediteranske zemlje, približiti mediteranske otoke umjetnicima iz cijelog svijeta i otkriti im kreativni potencijal tih prostora. Tovar.hr glavno je sredstvo informiranja o projektu Ulysses' Shelter – o rezidentima i njihovim radovima te o događanjima u sklopu projekta (čitanjima, radionicama, konferencijama i druženjima s rezidentima). U sklopu svake rezidencije gosti na stranici Tovar.hr objavljuju umjetničke tekstove putem kojih zainteresirana javnost može pratiti njihovo putovanje kroz lokacije uključene u projekt.

Literature Across Frontiers

Literature Across Frontiers (LAF) – Europska platforma za književnu razmjenu, prijevod i političku debatu, smještena u Walesu, u Ujedinjenom Kraljevstvu, kao cilj ima razvoj interkulturnog dijaloga kroz književnu razmjenu i prijevod, te isticanje rijetko prevođenih književnih djela. Promovira dublje razumijevanje europskog kulturnog identiteta temeljenog na zajedničkim vrijednostima i poštovanju različitosti, kao i razvijanje vibrantne europske književne kulture i osiguravanje mogućnosti da tu književnost iskusi široka publika diljem Europe i svijeta. Spaja brojne partnere smještene u Europi i drugim globalnim regijama koji su posvećeni razvoju međunarodne književne razmjene i promociji prevedene književnosti putem zajedničnih projekata. Uz svoje redovne aktivnosti, LAF je započeo inicijativu Literary Europe Live uz podršku EU programa Kreativna Europa kako bi kultivirao i poticao programe koji odražavaju bogatstvo i raznolikost europskog književnog pejzaža te isticao izvanredne književne talente. Uz to, provodi istraživanja, doprinosi strateškim političkim debatama na nacionalnoj i europskoj razini, te nudi online resurse i informacije o međunarodnom književnom sektoru.

LAF razvija program međunarodnih književnih rezidencija u Walesu s mogućnosti kratkotrajnog i dugotrajnog boravka za autore i prevoditelje, većinom u sklopu specifičnih projekata. Odisejevo utočište će potaknuti ovaj razvoj tijekom sljedeće dvije godine. Rezidencije će biti smještene na tri lokacije u Walesu – Aberystwyth, Carmarthen i Lampeter – u suradnji s velškim Sveučilištem Trinity Saint David. Sve tri lokacije su živopisni sveučilišni gradovi s povijesnim zgradama, smješteni u lijepom pejzažu. Konkretan smještaj ovisit će o preferiranim razdobljima i dostupnosti.

Možete saznati više na stranici www.lit-across-frontiers.org/


Impresum

Sandorf - izdavač osnovan u Zagrebu 2008., objavljuje domaću i stranu književnost i knjige iz širokog područja humanistike.

Centar za istraživanje i promicanje urbane kulture (CIP) neprofitna je udruga koja postoiji već dvadeset godina. Osnovana 1998., djeluje u područjima kulture i umjetnosti, urbanizma te mobilnosti mladih i socijalnog dijaloga.

Glavni urednik: Ivan Sršen
Izvršna urednica: Jana Smrekar
Redakcija: Matko Abramić
Thanos Gogos
Sena Zereyak

Grafički urednik: Nikša Eršek
Održavanje: Nabukodonozor d.o.o.

Partneri na projektu:
Društvo slovenskih pisateljev (Lubljana, Slovenija) - https://www.drustvo-dsp.si/en/home/
Izdavačka kuća Thraka (Larrisa, Grčka) - http://www.thraca.gr/
Udruženje Krokodil (Beograd, Srbija) - http://www.krokodil.rs/

Lietarture Across Frontiers (Aberystwyth, Wales, UK)

Elektronički časopis Tovar.hr izlazi tri puta godišnje. Godina postavljanja prvog broja publikacije na mrežu: 2018. 

Address

Severinska 30, 10110 Zagreb, Hrvatska

Call Us

+ 385 (0)1 789 8457