PROGRAM KNJIŽEVNIH REZIDENCIJA

ODISEJEVO UTOČIŠTE (ULYSSES' SHELTER)

Projekt Ulysses' Shelter: building writers-in-residence network organizira književne rezidencije za mlade pisce, prevoditelje, urednike i druge sudionike u umjetničkom procesu stvaranja književnih djela. Projekt je započeo krajem 2018. godine na tri lokacije – u Ljubljani, u Larissi i na otoku Mljetu, u organizaciji izdavačke kuće Sandorf iz Zagreba, a partneri na projektu su Društvo slovenskih pisateljev (DSP) iz Ljubljane i izdavačka kuća Thraka iz Larisse. Svaki rezident će od prosinca 2018. do listopada 2019. provesti po tri tjedna na svakoj od lokacija, a ideja projekta je u budućnosti postupno proširiti mrežu partnera na druge mediteranske zemlje, približiti mediteranske otoke umjetnicima iz cijelog svijeta i otkriti im kreativni potencijal tih prostora. Tovar.hr glavno je sredstvo informiranja o projektu Ulysses' Shelter – o rezidentima i njihovim radovima te o događanjima u sklopu projekta (čitanjima, radionicama, konferencijama i druženjima s rezidentima). U sklopu svake rezidencije gosti na stranici Tovar.hr objavljuju umjetničke tekstove putem kojih zainteresirana javnost može pratiti njihovo putovanje kroz lokacije uključene u projekt.

Književna udruga KROKODIL

KROKODIL je akronim koji na srpskom jeziku znači Književno Regionalno Okupljanje koje Olakšava Dosadu i Letargiju. Društvo KROKODIL posvećeno je stvaranju književnih, kulturnih i sociopolitičkih programa i projekata s ciljem razvoja publike zainteresirane za književnost i kulturu, promocije kulture dijaloga, izmirenja i ponovne izgradnje prekinutih veza, naročito na području zapadnog Balkana, kao i produbljenje uzajamnog razumijevanja i prihvaćanja razlika u europskom i drugom kontekstu.

Društvo je bilo osnovano 2009. godine, zajedno s otvorenjem književnog festivala KROKODIL u Beogradu. Od tada, fesival je redovni, godišnji događaj koji se zbiva svakog lipnja u otvorenom amfiteatru ispred Muzeja povijesti Jugoslavije. Iako izvorno osmišljen kao regionalna književna platforma, festival je ubrzo postao internacionalan i jedan od najuglednijih, najpopularnijih i najprepoznatljivijih književnih događaja ne samo na zapadnom Balkanu nego i u Europi. KROKODIL je 2014. godine započeo festival književnosti i ilustracije za djecu zvan KROKODOKODIL, koji pomaže u odgoju nove književne publike stavljajući naglasak na književna djela za djecu, kao i na kulturu čitanja uz pomoć suvremenih medija.

Rezidencija je smještena u beogradskoj općini Palilula (Miše Vujića 7), bilzu sportske dvorane Pionir. Udobni apartman uključuje dnevnu i spavaću sobu te potpuno opremljenu kuhinju. Stan sadrži sve potrebno za ugodan boravak. Konceptualno je uređen s namjerom pružanja ugodne, domaće atmosfere.

Možete saznati više na stranici www.krokodil.rs/


Impresum

Sandorf - izdavač osnovan u Zagrebu 2008., objavljuje domaću i stranu književnost i knjige iz širokog područja humanistike.

Centar za istraživanje i promicanje urbane kulture (CIP) neprofitna je udruga koja postoiji već dvadeset godina. Osnovana 1998., djeluje u područjima kulture i umjetnosti, urbanizma te mobilnosti mladih i socijalnog dijaloga.

Glavni urednik: Ivan Sršen
Izvršna urednica: Jana Smrekar
Redakcija: Matko Abramić
Thanos Gogos
Sena Zereyak

Grafički urednik: Nikša Eršek
Održavanje: Nabukodonozor d.o.o.

Partneri na projektu:
Društvo slovenskih pisateljev (Lubljana, Slovenija) - https://www.drustvo-dsp.si/en/home/
Izdavačka kuća Thraka (Larrisa, Grčka) - http://www.thraca.gr/
Udruženje Krokodil (Beograd, Srbija) - http://www.krokodil.rs/

Lietarture Across Frontiers (Aberystwyth, Wales, UK)

Elektronički časopis Tovar.hr izlazi tri puta godišnje. Godina postavljanja prvog broja publikacije na mrežu: 2018. 

Address

Severinska 30, 10110 Zagreb, Hrvatska

Call Us

+ 385 (0)1 789 8457