PROGRAM KNJIŽEVNIH REZIDENCIJA

ODISEJEVO UTOČIŠTE (ULYSSES' SHELTER)

Projekt Ulysses' Shelter: building writers-in-residence network organizira književne rezidencije za mlade pisce, prevoditelje, urednike i druge sudionike u umjetničkom procesu stvaranja književnih djela. Projekt je započeo krajem 2018. godine na tri lokacije – u Ljubljani, u Larissi i na otoku Mljetu, u organizaciji izdavačke kuće Sandorf iz Zagreba, a partneri na projektu su Društvo slovenskih pisateljev (DSP) iz Ljubljane i izdavačka kuća Thraka iz Larisse. Svaki rezident će od prosinca 2018. do listopada 2019. provesti po tri tjedna na svakoj od lokacija, a ideja projekta je u budućnosti postupno proširiti mrežu partnera na druge mediteranske zemlje, približiti mediteranske otoke umjetnicima iz cijelog svijeta i otkriti im kreativni potencijal tih prostora. Tovar.hr glavno je sredstvo informiranja o projektu Ulysses' Shelter – o rezidentima i njihovim radovima te o događanjima u sklopu projekta (čitanjima, radionicama, konferencijama i druženjima s rezidentima). U sklopu svake rezidencije gosti na stranici Tovar.hr objavljuju umjetničke tekstove putem kojih zainteresirana javnost može pratiti njihovo putovanje kroz lokacije uključene u projekt.

Poziv na press konferenciju - predstavljanje rezultata projekta

U srijedu, 13.11. u 12:30, na pozornici Paviljona 6 Zagrebačkog velesajma, a u sklopu sajma knjiga Interliber, predstavit će se rezultati prvog ciklusa Sandorfovog projekta mreže međunarodnih književnih rezidencija "Odisejevo utočište - Ulysses' Shelter", potpomognutog potporom programa Kreativna Europa Europske unije. 
 
Projekt će predstaviti njegov voditelj i izvršni urednik u izdavačkoj kući Sandorf Ivan Sršen, glavni urednik izdavačke kuće Thraka iz Larisse u Grčkoj Thanos Gogos, koja je jedan od pet partnera u projektu, te Lara Mitraković, hrvatska pjesnikinja koja je boravila u sve tri rezidencije (Mljet, Larissa, Ljubljana) prvog ciklusa projekta, a kao članica žirija za drugu godinu projekta također će najaviti daljnja događanja u Mljetskoj i ostalim rezidencijama (Wales, Beograd). 
 
Ideja projekta "Odisejevo utočište – Ulysses' Shelter" jest približiti sredozemni prostor umjetnicima iz cijelog svijeta kako bi oni prepoznali kreativni potencijal koji on sadrži. Sredozemno more doista je smješteno u zemljopisno središte, kao što mu i samo ime kaže, ali kroz povijest ono je nerijetko predstavljalo i granicu. Da se tu granicu uvijek iznova nije prelazilo, kao što su to na primjer činili mitološki junaci Odisej ili Eneja, Europa i svijet danas zasigurno ne bi bili isti.
 
Projekt i Sandorfovu rezidenciju na Mljetu podržali su Ministarstvo kulture Republike Hrvatske, Dubrovačko-neretvanska županija i Općina Mljet.
 
Vidimo se!


Impresum

Sandorf - izdavač osnovan u Zagrebu 2008., objavljuje domaću i stranu književnost i knjige iz širokog područja humanistike.

Centar za istraživanje i promicanje urbane kulture (CIP) neprofitna je udruga koja postoiji već dvadeset godina. Osnovana 1998., djeluje u područjima kulture i umjetnosti, urbanizma te mobilnosti mladih i socijalnog dijaloga.

Glavni urednik: Ivan Sršen
Izvršna urednica: Jana Smrekar
Redakcija: Matko Abramić
Thanos Gogos
Sena Zereyak

Grafički urednik: Nikša Eršek
Održavanje: Nabukodonozor d.o.o.

Partneri na projektu:
Društvo slovenskih pisateljev (Lubljana, Slovenija) - https://www.drustvo-dsp.si/en/home/
Izdavačka kuća Thraka (Larrisa, Grčka) - http://www.thraca.gr/
Udruženje Krokodil (Beograd, Srbija) - http://www.krokodil.rs/

Lietarture Across Frontiers (Aberystwyth, Wales, UK)

Elektronički časopis Tovar.hr izlazi tri puta godišnje. Godina postavljanja prvog broja publikacije na mrežu: 2018. 

Address

Severinska 30, 10110 Zagreb, Hrvatska

Call Us

+ 385 (0)1 789 8457