PROGRAM KNJIŽEVNIH REZIDENCIJA

ODISEJEVO UTOČIŠTE (ULYSSES' SHELTER)

Projekt Ulysses' Shelter: building writers-in-residence network organizira književne rezidencije za mlade pisce, prevoditelje, urednike i druge sudionike u umjetničkom procesu stvaranja književnih djela. Projekt je započeo krajem 2018. godine na tri lokacije – u Ljubljani, u Larissi i na otoku Mljetu, u organizaciji izdavačke kuće Sandorf iz Zagreba, a partneri na projektu su Društvo slovenskih pisateljev (DSP) iz Ljubljane i izdavačka kuća Thraka iz Larisse. Svaki rezident će od prosinca 2018. do listopada 2019. provesti po tri tjedna na svakoj od lokacija, a ideja projekta je u budućnosti postupno proširiti mrežu partnera na druge mediteranske zemlje, približiti mediteranske otoke umjetnicima iz cijelog svijeta i otkriti im kreativni potencijal tih prostora. Tovar.hr glavno je sredstvo informiranja o projektu Ulysses' Shelter – o rezidentima i njihovim radovima te o događanjima u sklopu projekta (čitanjima, radionicama, konferencijama i druženjima s rezidentima). U sklopu svake rezidencije gosti na stranici Tovar.hr objavljuju umjetničke tekstove putem kojih zainteresirana javnost može pratiti njihovo putovanje kroz lokacije uključene u projekt.

Odisejevo utočište - završno događanje u Ljubljani

U srijedu 27. 11. 2019. u 13 sati na Pisateljskem odru 35. sajma knjiga u Ljubljani predstavljen je i zatvoren prvi ciklus međunarodnog projekta Odisejevo utočište (The Ulysses' Shelter) pod vodstvom izdavačke kuće Sandorf u suradnji s Društvom Slovenskih pisaca i grčkom izdavačkom kućom Thraka. Ovaj projekt međunarodnih rezidencija u središte stavlja poeziju mladih, perspektivnih autora i omogućio im je da žive i stvaraju na rezidencijama u Hrvatskoj (Mljet), Sloveniji (Ljubljana) i Grčkoj (Larisa). Na sajmu knjiga u Ljubljani poeziju su čitali  i svoja iskustva sa svih triju  rezidencija podijelili Aljaž Koprivnikar i Denis Škofič iz Slovenije, Lara Mitraković iz Hrvatske te Thanos Gogos iz Grčke.  Voditelj projekta Ivan Sršen (Sandorf), Thanos Gogos (Thraka) i Nataša Čebular (Društvo slovenskih pisaca)  predstavili su trojezičnu antologiju odabranih pjesama svih rezidenata (Goran Čolakhodžić, Antej Jelenić, Lara Mitraković, Jasmina Mujkić, Katja Gorečan, Aljaž Koprivnikar, Urška Kramberger, Denis Škofič, Hristos Armando Gezos, Tanos Gogos, Lena Kallergi i Vasileia Ikonomou) pod nazivom "Ulysses' Shelter". Projekt je sufinanciran sredstvima programa Kreativna Europa Europske unije. U 2020. godini u drugom ciklusu projekta uz Sandorf, Thraku i Društvo slovenskih pisaca kao partneri se pridružuju platforma Literature Across Frontiers (Wales) i udruženje Krokodil (Beograd).

Evo i poveznice na događanje na  Slovenski knjižni sejem: https://www.knjiznisejem.si/index.php/sl/za-obiskovalce/program?dogodek=drustvoslovenskihpisateljevpredstavlja-theulysses'shelter


Impresum

Sandorf - izdavač osnovan u Zagrebu 2008., objavljuje domaću i stranu književnost i knjige iz širokog područja humanistike.

Centar za istraživanje i promicanje urbane kulture (CIP) neprofitna je udruga koja postoiji već dvadeset godina. Osnovana 1998., djeluje u područjima kulture i umjetnosti, urbanizma te mobilnosti mladih i socijalnog dijaloga.

Glavni urednik: Ivan Sršen
Izvršna urednica: Jana Smrekar
Redakcija: Matko Abramić
Thanos Gogos
Sena Zereyak

Grafički urednik: Nikša Eršek
Održavanje: Nabukodonozor d.o.o.

Partneri na projektu:
Društvo slovenskih pisateljev (Lubljana, Slovenija) - https://www.drustvo-dsp.si/en/home/
Izdavačka kuća Thraka (Larrisa, Grčka) - http://www.thraca.gr/
Udruženje Krokodil (Beograd, Srbija) - http://www.krokodil.rs/

Lietarture Across Frontiers (Aberystwyth, Wales, UK)

Elektronički časopis Tovar.hr izlazi tri puta godišnje. Godina postavljanja prvog broja publikacije na mrežu: 2018. 

Address

Severinska 30, 10110 Zagreb, Hrvatska

Call Us

+ 385 (0)1 789 8457